Project Sint Bernard

A second floor apartment in a residential new build in Hoboken got a new living room.

We opted for a limited color palette and natural materials, especially oak in all its color nuances.

The floor became a very light parquet, on which stands a ‘vintage’ Scandinavian pull-out table with gray-stained oak chairs by Niels Otto Möller. The artisan glass lamp is by Mazzega, after a design by Carlo Mason.
Further up the wall a closet, with the doors in webbing that add another structure.
One wall became a large cupboard, custom made of smoked oak, in which the TV finds its place. The built-in ethanol fireplace became the new focus of the room

 

The sofa ‘Paul’ by Molteni stands very comfortably in the center, accompanied by a pair of Danish armchairs.

Project Keizer

 

When we met with the principal – who found us online -, we immediately connected. He asked us to renovate the flat, which was located in a building with a long and rich history and turn it into a second home, with a master bath and bedroom, two guest rooms – each with their own en-suite bathroom -, a TV room, a lounge, and a dining room and kitchen. The kitchen itself was not that important as the owners rarely cook.

An emperor with a long-standing history

When we broke up the floor in the bathroom, we discovered an opening that led to a cavity or cistern, that had been built above Fouquet (a former, famous Antwerp restaurant). We were not too surprised as this establishment was owned by a brewery.

As the family had a sizeable collection of freestanding furniture, there was no need to design any built-in furniture. Our mission thus ended with the painting of the flat. We chose the colours to match the family heirlooms, which exude plenty of history.

The collaboration with the principals was so pleasant that we regret that the renovation was completed in such a short time.

Project Lammekens

This residential dwelling is situated on a car-free street in Antwerp’s city centre. When the occupants looked at my website, one thing stood out to them especially, namely that I’m a good listener. That is why they invited me for drinks on the terrace of their courtyard garden in the summer of 2018. They presented me with a selective wish list: rounded shapes, warm desert tones, sustainable materials, natural wood (cabinet) doors, linen wallcoverings, a lot of storage space and a maintenance-friendly design.

After signing the agreement, we set to work based on their wish list. We started to strip the building on 1 April 2019, working to a very tight time schedule. In fact, our schedule was so tight that we even finished earlier than anticipated. The client was able to move in at the end of November 2019. The images show we were able to fulfil almost all of the client’s wishes.

"Thanks to Lene’s expertise and empathy, I was able to create the paradise of my dreams"

We selected all the materials and colours with great care and attention to detail. Natural stone in fascinating earthy tones, Mediterranean stucco, linen wallpaper, furniture made from authentic reclaimed pine boards from a cheese producer and gold-coloured details. Every day I realise how fortunate and grateful I am to be surrounded by such beauty in my own home.

Photography: Diane Hendrikx

Project Katelijne

After a myriad of problems surfaced during the structural works, we decided to take ownership of the entire project. We designed every aspect of the dwelling, except for the windows which, unfortunately, had already been ordered. The collaboration with the clients Tineke and Kris – who works in the construction industry himself – was seamless. They had three children, the youngest child was born during the design phase. The constant in this project? We mainly sought to use warm, natural materials, paying a lot of attention to real craftsmanship.

"A professional design, using warm and natural materials"

Photography: Fred Vanderavert

Project Mansion

During the design of this cabinet, we researched the right dimensions, taking into account the available space. Where possible, the technical features were concealed as much while retaining a user-friendly design. The unit is also designed for maximum ventilation. It was produced from solid wood, the grain extends across the doors.

Project Lichttoren

To connect the two apartments, we opted to extend the lightwell (which was usually dark and grey) to the upper floor. As a result, the top floor unit was no longer split in two. The lightwell guides your gaze upwards when you walk up the staircase from the fourth to the fifth floor. The bedrooms are on the fourth floor, the living area on the fifth floor. The client was adamant that we used Jura – a material that was very popular in the eighties – around the chimney. We used old, salvaged planks from cheese maturing rooms for part of the cabinets, floors and kitchen. The rough appearance of these planks contrasts nicely with the green polished marble that the client chose for the kitchen.

First collaboration with Vitrocsa

This project was also the first time that we collaborated with Vitrocsa, a Swiss manufacturer of sliding windows with minimalist profiles. We selected anodised aluminium profiles as a nod to the zeitgeist of the building. We also used this material for the banisters and the taps to create a sense of harmony and tranquillity.

The main challenge? To convert two apartments into one duplex property.

Photography: Michel Vaerewijck

Project Minderbroeder

This was a very special job because the rather narrow space originally consisted of two units, including a corner bath. The client likes black and contrasts but stressed that she wanted the space to feel warm and welcoming.

"The interior reconciles various shades of black with contrasts to create a warm living space"

Photography: Michel Vaerewijck

Project donker

The greatest challenge of this project consisted of combining a small kitchen and dining room into one large kitchen cum dining area. A load-bearing wall with a chimney separated the two spaces across the entire house. Local engineers had already warned the client that demolishing the load-bearing wall and creating one large space was impossible. Thanks to our many years of experience and our engineering studies we were not afraid to take on this challenging project. During one of our initial discussions, we convinced the client that creating one large space was definitely feasible. Moreover the space posed a second ‘challenge’. There was only one toilet on the ground floor, which gave out into the kitchen. We moved this toilet to the cloakroom in the entrance hall.

"We convinced the client that creating one large space was definitely feasible"

Photography: Michel Vaerewijck

Project Fondatie

Design of a residential interior, paying tribute to tradition

The client had very clear ideas about what his future home should look like and wanted to collaborate with an interior architect from the outset. Ultimately, our team designed every last detail of his dream home, both on the inside and outside. For the façade, we drew inspiration from the houses in the beguinages of Hoogstraten and Bruges. The main challenge was to achieve the right proportions. We drew the windows to scale before starting, to strike a perfect balance with the arrangement of the smaller windows. The design of a beautiful chimney – in which all the technical piping was skilfully incorporated – also required in-depth research. We also paid a lot of attention to the façade finish, such as the transition from the roof to the façade and the seamless joining of the roof tiles and the lateral façade. We used reclaimed Terreal tiles as a nod to Belgium’s long-standing tradition of clay tiles.tie.

The interior has a more contemporary look and feel. The client specifically requested a very expressive entrance hall, which is why we designed a sweeping staircase that leads to all the floors. The triple-height entrance hall makes a real statement because of the vast space and the way the light streams in. A heavy metal door serves as the ‘gateway’ to the open living area with a floor in a light monolithic finish. Combined with the large windows that give out onto the garden, this space exudes a lot of peace and tranquillity. We used reclaimed floor tiles in the kitchen, combined with Dimec oak veneer for the kitchen cabinets. The client’s wife chose shiny marble for the counters.We were forced to make a last-minute change to the original design for the study, due to an error that was made during the structural works. The worktop could no longer be extended under the window. We came up with a creative solution, creating two separate workstations that are connected by a beam.

"An entrance hall that makes an amazing first impression"

The house also had to have a very homely and warm ambience because the family had three young children. As a good preparation makes all the difference, we made all the important choices and decisions long before the ground was broken. The project took a number of years to complete: at the start of the project, the youngest child was not born yet. By the time the house was completed, it was already attending nursery school. We carried out geological sampling to check whether it was possible to install a ground heat exchanger because the client no longer wanted to be dependent on an energy supplier. This is powered using electricity from the solar panels. We installed a rainwater and groundwater well for the water supply.

"A good preparation makes all the difference"

Photography: Michel Vaerewijck

Project Begijn

I acquired this dwelling in 2002, while working for Gert Voorjans. Because the building was in such a bad condition and it rained inside, the owner, who was an acquaintance, decided to empty it out. I immediately contacted him and we reached an agreement that same evening about the sales price. I received the keys three months later. I renovated the building from top to bottom. Because it was too small to live in, I built an additional floor at the rear. After the first year of renovation, the house was essentially water and windproof but I still had to tackle the garage and the rooftop garden. The interior design and finishing were carried out in various phases. The garage has since become my office, where my team and I welcome our clients in a personal and beautiful setting.

"Because it was too small to live in, I built an additional floor at the rear"

Photography: Diane Hendrikx