Dries Van Noten – China

Lene werkte 14 jaar lang als in-house architect voor Dries Van Noten.
Het laatste winkelontwerp, dat juist daarom voor ons een bijzondere plaats krijgt, is de boetiek in Shanghai.
Na dit project richtte Lene zich volledig op de uitbouw van haar eigen kantoor.

De winkel is centraal gelegen in Réel Mall en omvat zowel een mannen- als een vrouwenafdeling, De indeling en organisatie maakten van het ontwerp een heuse uitdaging. Als je binnenkomt via de centrale ingang, loop je eerst door de accessoires. Daarachter komt de uitgebreide vrouwencollectie aan bod, centraal en in de rechtse as. De mannencollectie wordt getoond in de linkse as.

De volledige ruimte werd uitgevoerd in een beton imitatie. Dit materiaal creëert een rustige achtergrond waardoor de kledingcollectie meteen in het oog springt.Ook zorgt het neutrale aspect van plafond en muren dat de rijke notelaar en iconische gele zijde van Dries Van Noten mooi contrasteren.

Dit als afsluiter van een periode waar wij als kantoor met veel trots op terugkijken.

Project Anne Zellien

Toen zaakvoerster Anne Zellien haar 63ste verjaardag vierde, deed ze dat met de grondige verbouwing van haar juwelenwinkel in de Kammenstraat. Het idee hiervoor ontsproot tijdens onze gezamenlijke korte vakantie in Portugal. Op een terras met zicht op de oceaan, wisselden we interieurideeën uit. Bovendien deelden we ons oog voor dezelfde details en bewondering voor de verhoudingen en afwerkingen van de historische site van de universiteit van Coimbra, toen we die bezochten.

Anne kende, volgde en bewonderde ons al geruime tijd en wilde de inrichting van haar nieuwe winkel daarom aan ons toevertrouwen. Na enkele dagen van overleg visualiseerden we de winkel volledig, zonder ook maar één potloodstreep op papier.

 

We stripten het uitstalraam volledig, trokken de ramen hoger op en verplaatsten de deur naar het midden en iets naar achteren, zodat er een kleine buitensas en twee etalages ontstonden. Een ingreep die onmiddellijk extra ruimte en licht creëerde. Het houtwerk schilderden we in een zeer donkergroene, bijna zwarte hoogglanslak, afgewerkt met een kader in messing. De restauratie van de winkelruimte vond plaats met respect voor de authentieke elementen. Terwijl we de moulures en het atelierraam behielden, vervingen we de verwarmingselementen door gietijzeren exemplaren.

We opteerden voor donkergroen behang met een woudmotief van Cole & Son, een gedistingeerde parelgrijze tint voor de schrijnwerkerij en het plafond en een diep oranje fluweel voor de bestaande Thonet-zeteltjes. De opvallende goudkleurige luchter van Tom Dixon, waarvoor Anne vorig jaar reeds koos, bleef op zijn plaats want benadrukt heel mooi haar monumentale aanpak. Dankzij al deze doordachte ingrepen, verpersoonlijkt dit project dé metamorfose van een piepklein winkeltje naar een monumentale ruimte. En daar zijn we allebei best fier op

''We kozen voor een winkel met een eclectische, Britse uitstraling''

Fotografie: Diane Hendrikx

Project Midosuji

Eigen ideeën en huisstijl in vrijstaande winkels

Sinds 2019 streefde ik steeds meer naar vrijstaande winkels in grootsteden, omdat de meeste winkelcentra een heleboel restricties oplegden. Ik kreeg dan vooraf duidelijke richtlijnen over de huisstijl van het winkelcentrum. Daarin stond aan welke afmetingen ik me moest houden en welke materialen ik mocht gebruiken. Vaak balanceerde ik tussen wat wel en niet was toegestaan. Ik probeerde zoveel mogelijk van mijn ideeen en huisstijl te verwerken, rekening houdend met de beperkingen. Wanneer een ontwerp volledig rond was, trachtte ik de klant (het bewuste winkelcentrum) te overtuigen om het ontwerp op mijn manier uit te voeren.

Project Landmark

Ik produceerde zoveel mogelijk in België, om de controle over de afwerking en de kwaliteit van de producten te bewaren. Geen sinecure, gezien de douanefaciliteiten in Amerika en Rusland. In Azië liet ik wel stalen maken op basis van mijn stalen. Zo kon ik de kwaliteit duidelijk controleren. Ik tekende het ontwerp volledig uit in 2D en maakte een 3D-model, zodat ik de beoogde sfeer duidelijk overbracht aan de klant. Na goedkeuring tekende ik de productietekeningen en verstuurde die naar de klant. Een plaatselijke aannemer verwerkte die en stuurde ze terug naar mij ter controle. Een proces dat zich meermaals herhaalde, tot de tekeningen volledig conform waren aan het ontwerp dat ik maakte.

 

Project Harvey Nichols

Ondanks het verschil in klanten en winkelcentra, met telkens diverse beperkingen, bracht ik de huisstijl van Dries Van Noten telkens zo goed mogelijk over. Zo probeerde ik de typerende gele kleur elke keer opnieuw op te nemen in het interieur. Afhankelijk van de opgelegde restricties integreerde ik die als wandbekleding of in het tapijt. Naast de ontwerpfase was er ook nog het budgetbeheer, omdat ik afhankelijk was van de middelen die het commercieel team ons bezorgde.

Harvey Nichols

Dries Van Noten – Korea

Veertien jaar lang fungeerde ik als de in-house architect voor Dries Van Noten. M.a.w. ik ontwierp zijn winkels, corners en shop-in-shops wereldwijd. Dergelijk ontwerp startte steevast met een grondige analyse van het shoppingcentrum waar de winkel zich inplantte:

Op welke verdieping komt de winkel?
Welke merken verkopen onze buren?
Hoe zorg ik ervoor dat de winkel opvalt?

Daarbij combineerde ik vlekkeloos opvallende kleuren en materialen met meer discrete invalshoeken.

Sinds 2019 streefde ik steeds meer naar vrijstaande winkels in grootsteden, omdat de meeste winkelcentra een heleboel restricties oplegden. Ik kreeg dan vooraf duidelijke richtlijnen over de huisstijl van het winkelcentrum. Daarin stond aan welke afmetingen ik me moest houden en welke materialen ik mocht gebruiken. Vaak balanceerde ik tussen wat wel en niet was toegestaan. Ik probeerde zoveel mogelijk van mijn ideeen en huisstijl te verwerken, rekening houdend met de beperkingen. Wanneer een ontwerp volledig rond was, trachtte ik de klant (het bewuste winkelcentrum) te overtuigen om het ontwerp op mijn manier uit te voeren.

Project Space

Dit pand, dat vroeger Patisserie Locus huisvestte, was bij de aanvang van dit project in 2014 volledig ontmanteld. Dankzij het voorradige budget behielden we de ruwbouw van oude bakstenen en fixeerden we de muren. Daarnaast werkten we rekken uit in metaal met ruwe planken in populier hout wat voor een vrij transparant geheel zorgt.

De kassa bestaat uit een combinatie van een metalen frame en met waterdruppels bewerkt glas. Die kreeg een kioskvorm, waarin de verkoopster zich bevindt. Die vormgeving herhaalden we voor de paskamer waar we tevens behangpapier voorzagen dat een kriekengeurtje verspreidt als je erover wrijft. Achteraan gebruikten we Toile de Jouy-motieven (vaak van katoen of een katoenmengsel geweven stof in meerdere kleuren en designs). Die kregen een hedendaagse vertaling d.m.v. naar erotiek neigende beelden. Dankzij al deze ingrepen respecteerden we het industrieel karakter van dit pand, gekoppeld aan een leefbare architectuur.

"Industrieel karakter met een leefbare architectuur"

Fotografie: Pix & stories

Project Spooren

Juwelierszaak Spooren is reeds zestig jaar een gevestigde waarde in het noorden van Antwerpen. Voor hun nieuwe winkel in het Promenade Shopping Center in Kapellen beschikten we over een beperkt budget. Dat noopte ons tot het creatief gebruik van goedkope materialen. Ik koos ervoor om MDF-platen te graveren, waardoor je een ritme van vlakken krijgt met een klassevolle uitstraling. Ondanks de budgettaire beperkingen, oogt dit nieuwe project erg indrukwekkend. Omdat we aan de slag waren in een shoppingcenter, stelde dit project ons voor enkele extra uitdagingen: extra veiligheidsvoorzieningen, intens overleg met de conciërge en het werken op een kleine oppervlakte.

Beperkt budget vs creatief gebruik goedkope materialen

Fotografie: Michel Vaerewijck

Project Princess blue

Een erg uitdagende opdracht, omdat de bestaande winkel een totaal nieuwe ‘look’ vroeg op zeer korte termijn. We ontvingen de aanvraag begin april en voerde in juli alles uit. Het resultaat? Gevoelsmatig een volledig nieuwe winkel met vooral meer paskamers dan de oude locatie. De parketvloer in een lichte kleur en de witte wanden zorgen ervoor dat de unieke presentatieblokken in zachte kleuren de aandacht krijgen.

Princess Blue - Lene Van Look

Volledig nieuwe ‘winkeltouch’ na drie maanden

Princess Blue - Lene Van Look

Fotografie: Pix & stories

Project Unwined

Ontwerp wijnbar in nauwe samenwerking met bouwheer

Deze voormalige tin- en koperwinkel bouwden we i.s.m. zaakvoerder Koen om tot de gezellige wijnbar Unwined waar je met lekkere hapjes kunt genieten van het eindresultaat. Koen vertelde ons dat hij de controle over de uitgevoerde werken behield, door veel zelf te doen en aanwezig te zijn op de werf. Trouwens een regel die we steeds meegeven aan mensen die willen renoveren of bouwen. Zelfs al laat je alles uitvoeren, blijft de gulden regel: “Vertrouwen is goed, controle is beter”. Zo hou je de vakmensen op scherp en kun je sneller ingrijpen als er fouten gebeuren. De Stad Mechelen mag blij zijn met ondernemers als Koen die hun ziel in de Mechelse bakstenen steken. Hierdoor bruist de Steenweg/Onder den Toren weer wat meer!

 

"Zelfs al laat je alles zelf uitvoeren geldt de gouden regel “Vertrouwen is goed, controle is beter”

We voerden hier het volledige interieurontwerp uit met warme, natuurlijke materialen, zoals recuperatie hout, waardoor de klanten er zich onmiddellijk thuis voelen. Achteraan bevindt zich een salon met oude, gerestaureerde zetels, die de klant naar zijn eigen gevoel en voorkeur kan verstellen en verplaatsen. Dit creëert een gezellig ouderwetse clubsfeer die hunkert naar nostalgie. Vooraan kozen we voor een vaste opstelling met comfortabele tafeltjes.

Fotografie: Michel Vaerewijck