Project d' Hoef

De zogenaamde ‘D `hoef’, de bijgebouwen van het kasteel te Loenhout,
een landhuis in 1746 gebouwd naar een ontwerp van de Vlaamse rococo architect Jan Pieter van Baurscheit de Jonge

Het domein is in familiebezit sinds de jaren 60, verschillende leden bewonen de twee vleugels van het hoofdgebouw en de bijgebouwen.

Drie jaar geleden kreeg ik de opdracht om één vleugel van het kasteel te verbouwen als woning. Intussen zijn we daar in de eindfase.

Inmiddels zijn we gestart met de verbouwing van de boerderij genaamd D`Hoef. De hoeve heeft in verschillende fases veel verbouwingen gekend.
Het metselwerk van aanpassingen in de jaren ‘70 , wordt waar dat aan kwaliteit te wensen overlaat, nu vervangen door historisch correct metselwerk. De ramen aan de zijde van de binnenplaats zijn typisch voor het weinig kieskeurig omgaan met verbouwingen gedurende enkele decennia. Aan de buitenzijde vervangen wij nu, met de kritische zin van onze tijd, enkele kleine lunetten door aanvaardbare eenvoudige hoge ramen, die binnen een welkom zicht bieden op het prachtige park.

rococo, architect Jan Pieter van Baurscheit de Jonge, jaren 60, kasteel, hof van Loenhout, cultuurbezit
bron: Plomteux G, Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 5 (Ru-Z), Brussel - Gent. Auteur: Plomteux Greet. Datum 1985.
rococo, architect Jan Pieter van Baurscheit de Jonge, jaren 60, kasteel, Hof van Loenhout, cultuurbezit

Isolatie toegepast door middel van voorzetwanden.

Kasten op maat worden later nog met de borstel geschilderd, zodat de structuur hiervan tot zijn recht komt!

Nieuwe ramen werden toegevoegd aan de gevel en binnen wordt er geïsoleerd.

De hier toegepaste binnenisolatie is een ecologisch product. Onder het dak is een volledig nieuwe indeling uitgewerkt, die werd opgebouwd uit wanden van OSB en dezelfde binnenisolatie.

Vakwerk op z'n best met deze in beton gegoten verdreven trap.