Arthur

In 2019 verwierf onze klant een prachtige herenwoning in de Arthur Goemaerelei, niet te ver van haar stadswoonst, centraal gelegen, en met een tuin. Er was behoefte aan een buitenzwembad.

We houden zelf van de Villa Necchi in Milaan, een heel gestileerde realisatie van Piero Portaluppi uit het interbellum met een grote variëteit aan natuursteensoorten. Dat gebouw werd onze voornaamste inspiratiebron voor de materiaalkeuzes. Er werd overal parket gelegd, en op het gelijkvloers worden de planken omringd door onyx. De algemene sfeer moest rust uitstralen, met gebruik van lichte kleuren.

 

De drie slaapkamers van het huis hebben elk een badkamer. Die wordt telkens getypeerd door ronde vormen, natuursteen, glasmozaïek, kleurnuances, natuurstenen plinten en spiegels in messing kaders. Die laatsten zorgen voor optische vergroting van de kleinere badkamers.

 

Op de zolderverdieping is een wellnessruimte gecreëerd, met een sauna, een ligbank, een kitchenette, douche, jacuzzi en een massagezetel. Op de vloer ligt een mozaïek, de muren zijn bekleed met een witgelakte betimmering. Het mansardedak is afgewerkt met stucanet, deze pleisterdrager maakt mooie, ronde glooiende vormen mogelijk. In de wellnessruimte was er door het mogelijks hoog vochtgehalte nood aan een afzonderlijk ventilatiesysteem.

De zolderruimte kreeg een geheel nieuwe functie, namelijk een wellness om te bekomen van de drukke werkdag.

Hoe mooi zijn tekeningen gemaakt door architecten van het begin van de 20ste eeuw! Het was een mooie kans om deze prachtige woning volledig te renoveren en klaar te maken voor de komende decennia.

Gouden accenten, mozaïek en lakwerk kan je doorheen de hele woning terugvinden.

In eerste instantie, was het de bedoeling de woning een beetje ‘op te smukken’, maar na de ontmantelingswerken bleek dat de dragende structuur van het gebouw in zeer slechte staat was. Hierdoor was het nodig de verdiepingsvloeren te vernieuwen, en de vloerplaat van het gelijkvloers te verstevigen. Kortom, enkel de buitenmuren zijn blijven staan, en meerdere binnenmuren zijn vervangen.

Na de ontmantelingswerken lag de werf een tijd stil om alle plannen uit te werken en offertes aan te vragen. Voor de technieken hebben we samengewerkt met een ingenieur technieken en we besloten een hybride systeem te installeren dat zowel op gas als met een warmtepomp werkt. De originele radiatoren hebben we gerecupereerd. Ze werden volledig gezandstraald, gelakt en teruggeplaatst door onze loodgieter. De buitenmuren zijn langs binnen geïsoleerd met voorzetwanden.

Eén van de weinige elementen die werd behouden in de woning is de monumentale trappenpartij. Deze bereikte terug zijn volle glorie door een nieuwe bekleding en lakverf.

De keuken is van massief hout, in hoogglans gelakt, ook de grepen zijn massief. Het werkblad is van onyx. De traphal is zoals oorspronkelijk. We hebben de wanden bepleisterd, aan de buitenzijde van de trap die in hoogglans is gelakt, is een buikmoulure aangebracht. We kozen voor een moiré behang met een trompe l’oeil effect van plooien.

Fotografie: Marcel Lennartz