waw building, lene van look, mieke smet, aww

WAW-building

In het voormalige AWW-gebouw, aan de Mechelse Steenweg in Antwerpen, kregen we de kans, dankzij collega-interieurarchitect Mieke Smet, dit project samen te realiseren. We kenden elkaar voordien niet, maar mijn website charmeerde Mieke zodanig dat ze contact met me opnam. Vanaf het begin klikte het tussen ons, tijdens het proces groeiden we steeds meer als een sterke tandem naar elkaar toe.

We vertrokken vanuit een lege doos, met erg bepalende ramen die het gebouw een sterke uitstraling verschaffen. Onze opdracht bestond erin om dit plateau van vijfhonderd vierkante meter om te toveren tot een high end office voor spelers uit de financiële sector.

Tijdens een eerste fase zochten we naar een logische lay-out, met lichtinval als extra aandachtspunt, zonder dat het een storende factor wordt.

We beriepen ons op studiebureau Herelixka om alle technieken, conform de huidige normering, nagenoeg onzichtbaar te integreren. Zo vormde klimatisatie een serieuze uitdaging omdat de schil nagenoeg volledig uit glas bestaat, in combinatie met de originele aluminium ramen. Vanuit de gemeenschappelijke traphal betreed je de inkomhal via de imposante deur, gerecupereerd van de Generale Bank in Brussel. Bij binnenkomst krijgt de bezoeker onmiddellijk een kunstwerk van Philip Aquirre ‘voor de ogen geschoven’. Het opgaand plafond creëert een maximum aan licht in het hart van het gebouw, maar functioneert eveneens als een deur naar de stad. Een betimmering in stijl en regelwerk uit massief hout, zoals tulpenboom en acajou hout, omarmen de diverse kantoren en de vergaderruimte. Gekleurd met verschillende lagen hoogglanslak.

waw building, lene van look, mieke smet, aww

Het tapijt in de inkomhal, dat doorloopt in de gemeenschappelijk traphal, is op maat gekleurd, assorti met de betimmering. Het vasttapijt in de kantoren is projecttapijt, maar straalt de luxe uit van een residentiële versie. Mijn collega Mieke Smet ontwierp tot slot de bureaus volledig, in stijl met het interieur en de tijdsgeest waarin het gebouw opgetrokken is.

Fotografie: Diane Hendrikx