Project Anne Zellien

Toen zaakvoerster Anne Zellien haar 63ste verjaardag vierde, deed ze dat met de grondige verbouwing van haar juwelenwinkel in de Kammenstraat. Het idee hiervoor ontsproot tijdens onze gezamenlijke korte vakantie in Portugal. Op een terras met zicht op de oceaan, wisselden we interieurideeën uit. Bovendien deelden we ons oog voor dezelfde details en bewondering voor de verhoudingen en afwerkingen van de historische site van de universiteit van Coimbra, toen we die bezochten.

Anne kende, volgde en bewonderde ons al geruime tijd en wilde de inrichting van haar nieuwe winkel daarom aan ons toevertrouwen. Na enkele dagen van overleg visualiseerden we de winkel volledig, zonder ook maar één potloodstreep op papier.

 

We stripten het uitstalraam volledig, trokken de ramen hoger op en verplaatsten de deur naar het midden en iets naar achteren, zodat er een kleine buitensas en twee etalages ontstonden. Een ingreep die onmiddellijk extra ruimte en licht creëerde. Het houtwerk schilderden we in een zeer donkergroene, bijna zwarte hoogglanslak, afgewerkt met een kader in messing. De restauratie van de winkelruimte vond plaats met respect voor de authentieke elementen. Terwijl we de moulures en het atelierraam behielden, vervingen we de verwarmingselementen door gietijzeren exemplaren.

We opteerden voor donkergroen behang met een woudmotief van Cole & Son, een gedistingeerde parelgrijze tint voor de schrijnwerkerij en het plafond en een diep oranje fluweel voor de bestaande Thonet-zeteltjes. De opvallende goudkleurige luchter van Tom Dixon, waarvoor Anne vorig jaar reeds koos, bleef op zijn plaats want benadrukt heel mooi haar monumentale aanpak. Dankzij al deze doordachte ingrepen, verpersoonlijkt dit project dé metamorfose van een piepklein winkeltje naar een monumentale ruimte. En daar zijn we allebei best fier op

''We kozen voor een winkel met een eclectische, Britse uitstraling''

Fotografie: Diane Hendrikx